Welk BTW tarief voor het verkopen van eten en drinken op jouw evenement?

3 juni 2024

België hanteert verschillende BTW tarieven voor de verkoop van drinken en eten (food and beverages of kortweg F&B) afhankelijk van het type product en de context waarin ze worden verkocht. Bij evenementen zoals festivals, pop-up bars, zomerbars en sportevenementen kunnen deze tarieven variëren tussen 6%, 12% en 21%.

Standaard BTW tarief van 21%

Het standaard BTW tarief is 21%. Het verkopen van eten en drinken op evenementen om ter plaatse te verbruiken vallen in principe onder dit standaard BTW tarief, maar er gelden enkele uitzonderingen. Alle alcoholische dranken zoals bier, wijn, sterke drank en cocktails vallen altijd onder het standaardtarief van 21%. Ook kant-en-klare snacks (bv. chips, worstjes, suikerwafels) en andere voedingsproducten zonder bereiding volgen het BTW tarief van 21%.

Verlaagd BTW tarief van 12%

Er is een verlaagd BTW tarief van 12% van toepassing op restaurant- en cateringdiensten. Wanneer je op een evenement een maaltijd verkoopt die ter plaatse wordt bereid en geconsumeerd, bedraagt de BTW 12%.

Verlaagd BTW tarief van 6%

Het verlaagde BTW tarief van 6% kan van toepassing zijn op basisvoedingsmiddelen en niet-alcoholische dranken. Dit tarief geldt wanneer producten niet ter plaatse worden bereid en als “take away” of “meeneem” worden verkocht.

Stel het juist BTW tarief in per product op je prijslijst(en)

Bij het opmaken van je prijslijst(en) in het Wat Drink Je? dashboard, kan je voor ieder product de prijs (incl btw) instellen en het BTW percentage dat van toepassing is. Pas bovenstaande regels strikt toe. Dan wordt dit onmiddellijk correct meegenomen in de rapportage en kom je bij een controle niet voor onaangename verrassingen te staan.

Deel deze post via:

Lees ook...

Interesse in een demo?

Bezoek Wat Drink Je? op Festivak

Bezoek
Wat Drink Je?
op Festivak!

Ontdek onze recentste ontwikkelingen en nieuwste hardware
Kom langs voor gezellige babbel en een drankje