Open of closed loop betalen

28 december 2023
betalen met betaalkaart

Wat is het verschil tussen open en closed loop betalen? 

Wat Drink Je? streeft ernaar om cashless betalen zo efficiënt en klantvriendelijk mogelijk te maken. Als evenementorganisator heb je drie opties om je bezoekers cashless te laten betalen: open loop, closed loop, of een hybride benadering waarbij we beide combineren. Laten we dieper ingaan op deze 3 betaalsystemen en de voor- en nadelen vergelijken.

Closed loop betalen

Closed loop is een gesloten betaalsysteem dat draait om interne transacties die specifiek zijn gekoppeld aan een bepaald evenement of een specifieke organisator. Tegoeden zijn hierbij niet universeel bruikbaar, maar beperkt tot één evenement of verschillende evenementen van eenzelfde organisator.

Een veelvoorkomend voorbeeld van een gesloten betaalmethode is een cashless kaart of polsbandje, dat je vooraf opwaardeert. De Wat Drink Je? QR voucher valt ook onder deze categorie, omdat het tegoed enkel besteed kan worden op één evenement of verschillende evenementen van eenzelfde organisator.

Voordelen van closed loop betalen

 • Controle en beheer
  Organisatoren hebben volledige controle over de financiële stromen binnen hun evenement.
 • Gemak voor de bezoekers
  Bezoekers kunnen eenvoudig betalen met een kaart, bandje of voucher zonder zich zorgen te maken over externe betaalmethoden.
 • Lagere transactiekosten
  Aangezien interne transacties binnen het platform gebeuren, dient er enkel een transactiekost betaald te worden bij het opwaarderen van de drager (online of aan de kassa).
 • Snel en efficiënt
  Door de interne verwerking van betalingen is closed loop de snelste en meest efficiënte betaaloplossing voor evenementen.

Nadelen van closed loop betalen

 • Beperkte universaliteit
  De tegoeden zijn alleen geldig binnen het specifieke evenement. 
 • Instapdrempel
  Voordat bezoekers kunnen consumeren, moeten ze eerst een closed-loop drager (cashless kaart, voucher, bandje met NFC tag, etc.) opwaarderen.
 • Laatste bestelling beïnvloed door restsaldo
  Bij het plaatsen van een laatste bestelling bij het einde van het evenement, kan de inhoud van de laatste bestelling beïnvloed worden door het beschikbaar restsaldo. Dit resulteert in een lagere omzet.
Toegangsbandje met NFC tag

Toegangsbandje met NFC tag

Open loop betalen

In tegenstelling tot closed loop betalen, maakt een open loop betalen gebruik van universele externe transactiesystemen zoals Bancontact, Maestro, Payconiq, Apple Pay of Google Pay. Hierbij zijn de betaalmiddelen niet exclusief gebonden aan een bepaald evenement, waardoor ze breder inzetbaar zijn.

Voordelen van open loop betalen

 • Universaliteit
  Gebruikers kunnen dezelfde betaalmethoden gebruiken die ze dagelijks elders gebruiken, waardoor het systeem breed toegankelijk is.
 • Directe consumeren
  Gebruikers kunnen hun bestellingen direct betalen, waardoor de drempel voor zowel de eerste als de extra bestelling wordt verlaagd.

Nadelen van open loop betalen

 • Transactiekosten bij externe betaalproviders
  Een nadeel van open loop betalen is dat elke betaaltransactie een externe financiële transactie is, waarvoor een transactiekost in rekening wordt gebracht.

Betalen met een betaalkaart tijdens het evenement Aper’eau.

Hybride betaalsysteem

Bij een hybride betaalsysteem wordt een open en closed loop betaalsysteem gecombineerd. Een voorbeeld van een hybride betaalsysteem vinden we bijvoorbeeld bij voetbalclubs. Hier zijn er twee soorten supporters: de trouwe fans die regelmatig met hun clubkaart een tegoed kunnen opladen, waarmee ze ook af en toe extraatjes kunnen ontvangen als beloning voor hun loyaliteit. Daarnaast zijn er supporters van de tegenstander die af en toe langskomen. Voor hen is het gedoe van het hebben van een extra betaalkaart niet nodig; ze kunnen eenvoudig betalen met hun betaalkaart of een cashkaart waar de bezoeker geld kan opwaarderen. via onze all-in-one bestel- en betaalterminal

Voordelen van een hybride betaalsysteem

 • Klantvriendelijk
  Een hybride systeem biedt de flexibiliteit om zowel open als closed loop betalingen te faciliteren, waardoor je onnodige tussenstappen uitsluit. De klant kiest zelf zijn betaalmethode
 • Efficiëntie
  Zowel de open loop betalingen met bijvoorbeeld bankkaart of Payconiq, als de closed loop betalingen met een eigen cashless kaart, kunnen geaccepteerd worden met onze all-in-one bestel- en betaalterminal. Je kan dus alle betalingen accepteren met één toestel.

Nadelen van een hybride betaalsysteem

 • Complexiteit
  Het beheren van zowel open als closed loop betalingssystemen brengt een zeker complexiteit met zich mee. Omdat zowel de operationele als financiële stromen verschillend zijn bij open en closed loop betalen.

Conclusie

Of het nu gaat om closed loop betalingen, open loop betalingen, of een combinatie van beide, de sleutel tot succes ligt in het afwegen van de specifieke behoeften van het evenement en de verwachtingen van de bezoekers. Onze experts staan klaar om je hierin te begeleiden.

Als je geïnteresseerd bent om Wat Drink Je? in te zetten voor jouw evenement, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Deel deze post via:

Lees ook...

Interesse in een demo?