Vlaanderen moedigt herbruikbaar eet- en drinkgerei aan op evenementen

23 mei 2023
Vlaanderen moedigt herbruikbaar eet- en drinkgerei aan op evenementen. Flanders encourages the use of reusable food and beverage recipients on events

Het is positief om te zien dat Vlaanderen het gebruik van herbruikbaar eet- en drinkgerei aanmoedigt en maatregelen neemt om het gebruik van eenmalig eet- en drinkgerei af te bouwen. Deze maatregelen dragen bij aan het verminderen van plastic afval en het bevorderen van duurzame praktijken in de evenementensector.

Meer info over de Vlaamse wetgeving voor drankverpakkingen en voedselverpakkingen voor eventorganisatoren en lokale besturen kun je vinden via deze deze link.

Helaas heerst er ook nog steeds de perceptie dat het gebruik van herbruikbare bekers en cateringmateriaal voor organisatoren extra kosten met zich meebrengt. Daarom is het de ambitie van QR refund om organisatoren te overtuigen dat een duurzaam festival ook op een betaalbare, eenvoudige en efficiënte manier georganiseerd kan worden met ons digitaal waarborgsysteem.

QR refund draagt bij aan een duurzaam festival

Het gebruik van een digitaal waarborgsysteem, zoals QR refund, toont aan dat het zorgt voor minder plastic afval. Uit de analyse van de eerste cijfers blijkt dat slechts 9.8 % van de herbruikbare bekers niet worden ingeruild en dus hun waarborg niet claimen. Dit betekent echter niet dat deze bekers in vuilnisbakken of de natuur belanden, aangezien een deel ervan wordt meegenomen door bezoekers of worden opgehaald door ecoteams. Hierdoor kan geconcludeerd worden dat er ongeveer 96,8% minder plastic zwerfvuil aanwezig is, mede dankzij een waarborgsysteem. Bij evenementen waar een hogere waarborg werd gevraagd, merkten we zelfs een hoger percentage dat hun waarborgen claimen en dus ook inruilen.

Voor meer gedetailleerde informatie over het digitaal waarborgsysteem kun je terecht op qrrefund.com. Daar vind je meer informatie over hoe het systeem werkt en welke voordelen het biedt voor evenementenorganisatoren en het milieu.

Afbeelding: QR refund in cijfers
Afbeelding: QR refund in cijfers

Deel deze post via:

Lees ook...

Interesse in een demo?